Lucia Baňa opäť ožije festivalom Hudba na konci sveta už tento víkend

Zdieľať

Hudba na konci sveta, ktorá oslavuje už svoj 17. ročník, oživí prírodné kúpalisko aj kino Hviezda. Prinesie aj známe mená či novú hernú zónu.

Festival Hudba na konci sveta vznikol v roku 2007 ako potreba oživiť zabudnutý kút bývalej baníckej oblasti Lucia Baňa. Od svojho vzniku sa označoval ako “DIY”, keďže jeho cieľom bola podpora začínajúcich kapiel a zoskupení, ale aj samotná organizácia, ktorá sa v minulosti robila bez akýchkoľvek skúsenosti. „Našou snahou bolo oživiť Baňu a priniesť trochu tvrdšej hudbu. Počas rokov sa nám však festival vyvinul ako multižánrový a oslovuje ďalších nových návštevníkov,” vysvetľuje hlavný organizátor a „otec” festivalu Marcel Tatranský.

Foto: Hudba na konci sveta

Aj tento rok prinesie festival pohodu v podobe oddychu, relaxu a dobrej hudby na konci sveta, a to už 26. až 27. júla. Festival, ktorý sa odohráva v areáli prírodného kúpaliska na hornom konci obce, ponúka jedinečnú kombináciu skvelej hudby a komunitnej atmosféry. „Festival okrem dobrej hudby prinesie aj kvalitnú kinematografiu a oživí zabudnuté kino,” dopĺňa spoluorganizátor Erik Kuzma. 

Festival ľudia obľubujú aj pre jeho umiestnenie a takmer žiadny mobilný signál, ten je možné chytiť až pri kine Hviezda. Vedia sa tak odpojiť od rýchleho sveta a užiť si túto atmosféru a prostredie.

„Pri dramaturgii festivalu sme sa zamerali na viacero prístupov – od komunikácie s našimi návštevníkmi festivalu až po analýzu predchádzajúcich úspešných ročníkov. Vystúpia u nás úspešné lokálne aj známe slovenské kapely. Návštevníci sa môžu tešiť aj na mladé začínajúce kapely a vynikajúcich DJ-ov. Našu dramaturgiu vystihuje žánrová rozmanitosť a hudobná pestrosť,“ dodáva Tatranský.

Foto: Hudba na konci sveta

Na pódiu sa predstavia aj stálice hudobnej scény ako napríklad Pankpop, Angy Dolphins, Timshel, Ladies&Genitals, Čo Koho Do Toho, ale aj Cønturä. O elektro-disko sa postará aj spevák Falusoid, ktorý je známy pre svoje excentrické vystúpenia. O warm-up a party po kapelách sa postará DJ Roots Tradition, ako aj DJ Erik, ktorý zahrá dva sety tých najlepších balkánskych hitov.

Novinkou je aj herná zóna, ktorá vznikla spoluprácou s občianskym združením 21Games. Je to združenie mladých ľudí nadšených pre e-športy a gaming. Ich prácu možno vidieť v herných turnajoch v rámci východného Slovenska, ako aj v podcastoch a meetupoch. V rámci festivalu pre návštevníkov pripravili dve známe konzoly tie najlepšie hry.

Predstavia sa aj tie najlepšie a hlavne víťazné študentské filmy festivalu Á-čko z jeho 27. ročníka. Študenti Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave natočili mnoho skvelých snímkov, ktoré ocenila odborná porota, napríklad O mŕtvych len v dobrom, Tento divný deň alebo Nablízku. Pre detského diváka zase prinesú detské rozprávky. Okrem toho budú môcť ľudia nahliadnuť aj do zákulisia kina Hviezda, a to do pôvodnej kino kabíny, kde je ešte pôvodná 16mm premietačka a vybavenie potrebné k projekcii.

Zdroj: Make Košice Digital O.Z. – Hudba na konci sveta/Erik Kuzma

Comments are closed.

DOČÍTAL SI SA AŽ SEM?

Páčil sa ti článok?

→Klikni a odmeň
nás pivom←